Jak odmrozić owoce?

mrozone-owoceWydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż rozmrażanie owoców czy warzyw. Jak się jednak okazuje, czynność ta tylko pozornie wydaje się być prosta. W trakcie odmrażania owoców czy wielu innych produktów należy pamiętać o podstawowych zasadach. Dzięki temu zamrożone truskawki, jagody czy maliny nie stracą swoich wartości odżywczych i nie zepsują się.

Rozmrożone owoce nie smakują wprawdzie tak samo jak te świeże, ale w sezonie jesienno-zimowym wydają się być niezbędnym dodatkiem do przyrządzania deserów, ciast czy sałatek. Domowe mrożonki owocowe warto przygotować więc latem, by nasza zamrażarka wypełniła się różnego rodzaju owocami. Takie mrożonki należy przechowywać
w odpowiednich warunkach chłodniczych – optymalna temperatura dla owoców, warzyw czy mrożonych pokarmów dla niemowląt waha się między -18 a -23 stopniami Celsjusza.

Zgodnie z zasadami prawidłowego rozmrażania owoców, najlepiej jest je odmrażać tuż przed bezpośrednim spożyciem. Dzięki temu nie dopuścimy do rozwoju bakterii czy innych chorobotwórczych drobnoustrojów. Wyjęte z zamrażarki owoce można wrzucać bezpośrednio do wrzącej wody z dodatkiem niedużej ilości cukru (dzięki temu owoce zachowają swój naturalny kolor). Mrożone owoce należy gotować krócej od świeżych. Po ugotowaniu są one gotowe do spożycia. W ten sposób rozmrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać.

Innym sposobem rozmrażania owoców jest wyjęcie ich z zamrażalki i włożenie do lodówki. W ten sposób owoce rozmrażają się nieco wolniej. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, wówczas możemy włożyć torebkę z mrożonymi truskawkami, malinami czy jagodami do ciepłej wody. Wodę w trakcie rozmrażania należy zmieniać dwa lub trzy razy. Można również rozmrozić owoce w temperaturze pokojowej – w ten sposób zmniejszymy straty witaminy C i skutecznie spowolnimy rozwój bakterii. Owoce rozmrażane w ten sposób idealnie będą nadawać się do deserów lub ciast, można je również z powodzeniem wykorzystać do dekorowania potraw. Można także zalewać je galaretką.

Raz rozmrożonych owoców nigdy nie należy poddawać ponownemu zamrożeniu. Takie postępowanie może sprzyjać rozwojowi bakterii i spowodować rozwój groźnych chorób w naszym organizmie. Właściwie rozmrożone owoce nie stracą swojego naturalnego koloru i smaku, a ponadto zachowają walory estetyczne. Szczególną ostrożność należy zachować w trakcie rozmrażania owoców miękkich (na przykład truskawek czy malin). Owoce te w czasie odmrażania należy odizolować od powietrza – w ten sposób unikniemy rozmnożenia się bakterii czy rozwoju pleśni.

(Visited 184 times, 1 visits today)