Jak zrobić barszcz biały na rosole?

barszcz-biały-z-kiełbasąBarszcz biały na rosole dla dziecka nie powinien zawierać zbyt dużej ilości ostrych i słonych przypraw, a także grzybów, gdyż organizm dziecka jest znacznie delikatniejszy niż u osoby dorosłej. W wersji dla dorosłych smakoszy barszcz biały na rosole może zawierać grzyby i tłuste mięso. Idealnym rozwiązaniem dla dziecka będzie także klasyczny barszczyk biały z kiełbaską i jajkiem lub pyszny barszcz biały z jogurtem lub innym delikatnym mlecznym dodatkiem.

JAK PRZYGOTOWAĆ TRADYCYJNY BARSZCZ BIAŁY?

Składniki:

-półtora litra przegotowanej, chłodnej wody
-½ kg świeżej wołowiny rosołowej
-korpus z kurczaka, kaczki, gęsi lub królika
-włoszczyzna
-½ kg kiełbasy (zwyczajnej, podwawelskiej, wiejskiej lub białej)
-¼ kg chudego boczku
-150 g suszonych, namoczonych grzybów (pomijamy w przypadku barszczu dla dziecka)
-1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych (pomijamy w przypadku barszczu dla dziecka)
domowy zakwas (możemy użyć także barszczu z butelki, natomiast powinniśmy unikać barszczu białego w proszku, gdyż jest najmniej odpowiedni dla dziecka)
-2 średnie cebule
-1 – 2 ząbki czosnku
-2 ziarenka ziela angielskiego
-1 liść laurowy
-szczypta majeranku
-szczypta pieprzu
-szczypta soli
-masło
-inne przyprawy i dodatki (wedle uznania)
-świeżo utarty chrzan (pomijamy w przypadku barszczu dla dziecka)
-ugotowane na twardo jajka
-ziemniaczki

Sposób przyrządzenia:

Do przygotowania barszczu białego na rosole potrzebne będą dwa garnki. W jednym garnku należy przez ok. 20 minut gotować kiełbasę wraz z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i tartym chrzanem. Po ugotowaniu kiełbasy należy wyciągnąć ją z garnka i pokroić w plasterki. W drugim, nieco większym garnku należy przygotować rosół. Na początku wrzucamy do garnka wołowinę rosołową, korpus z kurczaka / kaczki / gęsi / królika, włoszczyznę, suszone grzyby i przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Wywar należy gotować aż do momentu, w którym mięso zrobi się miękkie, po ugotowaniu należy wyciągnąć wszystko z garnka pozostawiając sam rosół do którego należy dodać podsmażone plasterki kiełbasy, również podsmażony boczek, lekko rozgniecione ząbki czosnku i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać wodę z ogórków kiszonych i zakwas, aby uzyskać odpowiednią kwaśność wywaru. Wszystko powinno się gotować przez ok. 10 minut. W tym czasie należy podsmażyć na maśle cebulkę, której należy użyć do okraszenia ziemniaczków.
Po ugotowaniu barszczu białego na rosole należy doprawić go szczyptą soli. Podawać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami oraz chlebkiem.

(Visited 89 times, 2 visits today)