Jak zrobić tradycyjne uszka do barszczu wigilijnego?

836cf571-b17c-4104-a9ee-94d796a91b58_beet_root_soupUszka to jedno z tych dań, które je się właściwie tylko w konkretne dzień – w Wigilię Bożego Narodzenia. Barszcz z uszkami to tradycyjna zupa, która jest pierwszym daniem podczas wieczerzy wigilijnej. Uszka są małymi pierogami z farszem, najczęściej grzybowym lub grzybowym z kapustą, ale można spotkać się z uszkami mięsnymi, szpinakowymi czy też serowymi. Ich nazwa pochodzi z tego, że faktycznie kształtem nieco przypominają ucho.

Jak przyrządzić uszka?

Składniki

Ciasto:

– 300g mąki tortowej,

– 120 ml ciepłej wody,

– 1 jajko,

– 1-2 łyżki oleju,

– duża szczypta soli.

Farsz:

– 100g suszonych grzybów,

– 2 cebule (drobno pokrojone),

– 3 łyżki oliwy lub masła,

– 2 łyżki śmietany,

– 2 łyżki bułki tartej,

– sól i pieprz.

Przygotowanie

Grzyby moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie zagotowujemy (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Cebulę szklimy na maśle. Mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach razem z odcedzonymi grzybami. Wywar pozostały po gotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu. Zmielony farsz ponownie nakładamy na patelnię i podsmażamy, dodając śmietanę. Mieszamy i smażymy aż do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy, dla zagęszczenia, bułkę tartą. W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy też olej i sól. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka. Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta nakładamy małą łyżeczką farsz, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Palce maczamy w mące, wtedy łatwiej będzie nam skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka. Uszka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Sposobem przyrządzania pokrywają się z żydowskimi kreplekh. W polskiej kuchni uszka używa jako dodatków do zup, przede wszystkim barszczu, ale też do zupy pomidorowej. Śmiało mogą zastąpić makaron luz ziemniaki.

(Visited 1 times, 1 visits today)