Jak zrobić tęczowy tort?

teczowy-tortPyszne torty to głównie ciasta na ważne okoliczności. Są okazałe, duże, skrywają w sobie pyszne rozmaite masy, którym nie sposób się oprzeć. Doskonale nasączone ciasto rozpływa się w ustach, a jeśli dodatkowo tort urodzinowy jest pięknie udekorowany, to goście zaproszeni na imprezę nie będą mogli oderwać od niego oczu. Taki wypiek to wbrew pozorom łatwe ciasto. Imponuje wielkością i kolorowym często wykończeniem, jednak tak naprawdę jego wykonanie nie musi być ani pracochłonne ani trudne. Nawet początkujące panie domu poradzą sobie z takim wypiekiem.

Okazji by zaserwować tort jest wiele. Począwszy od urodzin skończywszy na weselach i komuniach. Każda okazja to inny rodzaj tortu. Tak jak ciasteczka na chrzciny lub baby shower różnią się kształtem i wyglądem od tych wypiekanych na Święta Bożego Narodzenia, tak też torty pieczemy rozmaite, zależnie od okazji. Wrażenie na gościach przybyłych na urodziny lub po prostu na święta zrobi na pewno tęczowy tort.

Składniki:

Ciasto:

  • kostka masła
  • 20 dkg cukru
  • 5 białek
  • cukier waniliowy
  • 35 dlg mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ szklanki mleka

Krem:

  • litr śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania se3rka mascarpone
  • odrobina cukru pudru
  • olejek cytrynowy

Ponadto: spożywcze barwniki w kolorach tęczy: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony, pomarańczowy

Masło w pokojowej temperaturze miksujemy na puszystą masę wraz z cukrem. Kiedy całość będzie odpowiednio gładka i cukier się rozpuści, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Znów miksujemy by składniki połączyły się. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i wolno wlewamy mleko znów miksując na gładko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i przekładamy do ciasta delikatnie mieszając. Następnie dzielimy ciasto na sześć części do każdej z nich wsypujemy inny barwnik i pieczemy po kolei w tortownicy i piekarniku nagrzanym do 190°C. Blaty ciasta potrzebują ok. 15 minut w piekarniku.

Następnie wykonujemy krem. Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru – wedle uznania. Na koniec dodajemy olejek cytrynowy i serki mascarpone. Należy dokładnie wszystko wymieszać. I teraz najprzyjemniejsza część: przekładanie ciasta. Na spód tortownicy układamy ciasto fioletowe, przekładamy je masą i tak kolejno ciasta: niebieskie, zielone, żółte, pomarańczowe i czerwone. Staramy się tak smarować kremem by zostało go jeszcze na udekorowanie brzegów i wierzchu tortu. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Można tort dowolnie przyozdobić: napisem z czekolady, wiórkami czekoladowymi lub bezami.

(Visited 178 times, 4 visits today)