Jak zrobić śniadanie bez chleba?

sniadanie bez chleba

Jeżeli ktoś myśli, że smaczne i pożywne śniadanie może być przyrządzone wyłącznie na bazie chleba, to jest w dużym błędzie. Otóż, zamiast pieczywa możemy spożywać znakomite przysmaki zarówno na słodko jak i na ostro. Przede wszystkim dużym zainteresowaniem cieszą się naleśniki, także kokosowe, podawane z owocami, serem, konfiturą czy bitą śmietaną. Nie mniej pyszne są kaszki gryczane i jaglane, często serwowane z warzywami. Nie możemy pominąć jaj, z których można przyrządzić liczne przysmaki, np. omlet. Godne wspomnienia są także słodkie placuszki owsiane czy racuchy, mleko z płatkami oraz musli, sałatki owocowe i warzywne, które są zdrowe i sycące.

Przepis na zdrową kaszę jaglaną z marchewką

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 mała marchewka,
  • kawałek selera,
  • ½ niewielkiej cebuli,
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy,
  • szczypta soli,
  • natka pietruszki.

Sposób wykonania

Po pierwsze, kaszę jaglaną zalewamy ok. szklanką wrzątku. Następnie dodajemy startą marchewkę i seler. Solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy aż do zgęstnienia. W międzyczasie na patelni dusimy cebulkę, którą po zarumienieniu dodajemy do kaszy. Dodajemy pietruszkę i polewamy kefirem.

Pomysł na placuszki owsiane z wiśniami i jogurtem

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sporo mielonego cynamonu,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • kopiasta łyżka płatków owsianych,
  • szklanka maślanki,
  • 1 jajko,
  • 20 g masła,
  • konfitura wiśniowa,
  • jogurt grecki.

Sposób wykonania

Najpierw przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól. Całość dokładnie mieszamy, wrzucamy roztrzepane jajko oraz maślankę. W dalszym etapie wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Kolejno, rozpuszczamy masło i dodajemy je do ciasta. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wylewamy ciasto i pieczemy placuszki, aż się zarumienią z obu stron. Układamy stosik z placuszków, polewamy konfiturą wiśniową i jogurtem greckim.

Przepis na naleśniki kokosowe

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego niesłodzonego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru + 1/4 do posypania,
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • szczypta soli,
  • 170 g mąki,
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 świeże mango.

Sposób wykonania

Wlewamy do miski mleko kokosowe. Dodajemy jaja, 3 łyżki cukru pudru, sól, mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki, które po upieczeniu zwijamy w rulon. Posypujemy wiórkami masła, cukrem pudrem i podajemy z kawałkami mango.

(Visited 2 times, 1 visits today)