Jeżeli ktoś myśli, że smaczne i pożywne śniadanie może być przyrządzone wyłącznie na bazie chleba, to jest w dużym błędzie. Otóż, zamiast pieczywa możemy spożywać znakomite przysmaki zarówno na słodko jak i na ostro. Przede wszystkim dużym zainteresowaniem cieszą się naleśniki, także kokosowe, podawane z owocami, serem, konfiturą czy bitą śmietaną. Nie mniej pyszne są kaszki gryczane i jaglane, często serwowane z warzywami. Nie możemy pominąć jaj, z których można przyrządzić liczne przysmaki, np. omlet. Godne wspomnienia są także słodkie placuszki owsiane czy racuchy, mleko z płatkami oraz musli, sałatki owocowe i warzywne, które są zdrowe i sycące.
Przepis na zdrową kaszę jaglaną z marchewką
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 1 mała marchewka,
- kawałek selera,
- ½ niewielkiej cebuli,
- 1 łyżeczka masła lub oliwy,
- szczypta soli,
- natka pietruszki.
Sposób wykonania
Po pierwsze, kaszę jaglaną zalewamy ok. szklanką wrzątku. Następnie dodajemy startą marchewkę i seler. Solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy aż do zgęstnienia. W międzyczasie na patelni dusimy cebulkę, którą po zarumienieniu dodajemy do kaszy. Dodajemy pietruszkę i polewamy kefirem.
Pomysł na placuszki owsiane z wiśniami i jogurtem
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sporo mielonego cynamonu,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- kopiasta łyżka płatków owsianych,
- szklanka maślanki,
- 1 jajko,
- 20 g masła,
- konfitura wiśniowa,
- jogurt grecki.
Sposób wykonania
Najpierw przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól. Całość dokładnie mieszamy, wrzucamy roztrzepane jajko oraz maślankę. W dalszym etapie wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Kolejno, rozpuszczamy masło i dodajemy je do ciasta. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wylewamy ciasto i pieczemy placuszki, aż się zarumienią z obu stron. Układamy stosik z placuszków, polewamy konfiturą wiśniową i jogurtem greckim.
Przepis na naleśniki kokosowe
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego niesłodzonego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru + 1/4 do posypania,
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
- szczypta soli,
- 170 g mąki,
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
- tłuszcz do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- 2 świeże mango.
Sposób wykonania
Wlewamy do miski mleko kokosowe. Dodajemy jaja, 3 łyżki cukru pudru, sól, mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki, które po upieczeniu zwijamy w rulon. Posypujemy wiórkami masła, cukrem pudrem i podajemy z kawałkami mango.