Jak zrobić różę z brzoskwini?

roza-z-brzoskwiniNawet jeżeli na co dzień gotujemy smaczne potrawy, na pewno miło nam czasem wyjść do restauracji lub być gościem na weselu i skosztować dań przygotowanych przez kogoś innego. A dania te, choć przyrządzone przecież przez różne osoby, mają przynajmniej jedną cechę wspólną. Są ciekawie i pomysłowo ozdobione.

Dekorowanie potraw ma na celu zachęcenie do ich zjedzenia. Wystarczy sobie uczciwie odpowiedzieć na pytanie, co byśmy wybrali: sałatkę jarzynową czy sałatkę jarzynową ozdobioną kwiatkami z marchewki i koperkiem. Co wygląda bardziej kusząco? Półmisek wędlin czy półmisek wędlin z dużą różą z buraka pośrodku i mniejszymi różami z innych warzyw wokół? Odpowiedź jest raczej oczywista.

Róża z buraka, rzodkiewki, pomidora czy ogórka to rzeczywiście piękna i niezwykle popularna ozdoba potrawy. Sprawdzi się jako dekoracja sałatki jarzynowej, może też być elementem bukietu stworzonego z warzyw. Te i inne dekoracje warzywne wiele gospodyń wykorzystuje do ozdoby galaretki wieprzowej czy mięsa na zimno. Niemniej jednak nie da się takimi dekoracjami przystroić słodkości. Idealnie nadaje się do tego ozdoba z owoców, na przykład róża z brzoskwini.

Ozdobi tort, deser lodowy, babeczki z budyniem czy ciasto owocowe. Może występować w parze z dekoracją z żywych kwiatów. Ważne, aby przechowywać ją w lodówce, co przedłuży jej świeżość i uchroni ją przed muszkami owocowymi. Lepiej też nie zwlekać z jej konsumpcją.

Kto już postawił pierwsze kroki w sztuce zdobienia potraw ten na pewno stwierdzi, że zrobienie róży z brzoskwini jest tak samo łatwe jak wykonanie innych warzywnych i owocowych dekoracji potraw. Kto w tej dziedzinie jest zupełnie „zielony”, przekona się, że ozdabianie potraw to świetna zabawa i znakomity efekt przy małym nakładzie pracy i czasu.

Brzoskwiniową różę można wykonać na kilka sposobów. W pierwszym potrzebujemy pokrojoną w cienkie plastry brzoskwinię z puszki. Plasterki muszą być różnej wielkości. Te mniejsze będą stanowić środek kwiatu, większe – jego zewnętrzne płatki. Plastry brzoskwini osuszamy ręcznikiem papierowym. Najmniejszy plasterek zwijamy dosyć ciasno w rulonik. Dodajemy coraz większe plasterki, owijając je wokół mniejszych i delikatnie odchylając ich górną część na boki. Jeżeli zależy nam na czasie i dopuszczamy troszkę mniej ciekawy efekt końcowy, możemy pokrojone plasterki ułożyć na stole od najmniejszego do największego tak, żeby troszkę na siebie zachodziły i po prostu je zrolować.

Do wykonania owocowej róży można też użyć świeżego owocu. Ważne, aby brzoskwinia miała gładką, błyszczącą skórkę i była twarda, a więc niezbyt dojrzała. Obieramy ją dość grubo tak, aby skórka miała szerokość około jednego centymetra. Uważamy, żeby nie przerwała się podczas obierania, a po obraniu rozłożona przypominała „s”. Teraz wystarczy ją osuszyć, zwinąć w rulonik i nadać jej kształt charakterystyczny dla kwiatu róży. Ciemnoczerwona skórka i żółty miąższ pozwolą otrzymać kwiat dwukolorowy.

(Visited 1 458 times, 16 visits today)