Jak zrobić muffinki z gorzką czekoladą i pomarańczami?

babeczki-z-czekoladą-i-pomarańcząW roli smacznego deseru doskonale sprawdzą się muffinki z gorzką czekoladą z dodatkiem owocowych akcentów. Muffiny czekoladowe można łączyć z aksamitnym budyniem, serkiem mascarpone, aromatycznym masłem orzechowym, wiśniami, malinami lub pomarańczami.

 

MUFFINKI CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Potrzebne składniki:

-2 szklanki mąki pszennej
-szklanka cukru trzcinowego
-pół szklanki mleka
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
-5 łyżek margaryny
-2 jajka
-2 pomarańcze
-1,5 łyżeczki sody
-dodatkowo: foremki na muffinki/ babeczki

Sposób przygotowania:

Z pomarańczy wyciskamy sok, a skórkę cytrusa trzemy na tarce. Do przesianej mąki wsypujemy cukier i sodę. W osobnym naczyniu łączymy roztopioną, przestudzoną margarynę, jajka, mleko i sok pomarańczowy. Miksujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy suche składniki. Na końcu wsypujemy wiórki czekoladowe i startą skórkę. Ponownie mieszamy. Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy przez 20- 25 min. w temp. 180 °C.

 

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZĄ

Potrzebne składniki:

-2 szklanki mąki pszennej
-¾ szklanki cukru
-2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
-szklanka mleka
-pół szklanki oliwy z oliwek
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
-dodatkowo: papilotki muffinkowe

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie mokre składniki- mleko, jajka i oliwę z oliwek. Do mokrych składników stopniowo wsypujemy suche, cały czas mieszając. Czekoladę trzemy na tarce i dodajemy do masy wraz ze skórką pomarańczową. Mieszamy do równomiernego rozprowadzenia wiórków czekoladowych i kandyzowanej skórki. Gotowe ciasto nakładamy do papierowych foremek i pieczemy przez 20- 25 min. w temp. 180 °C.

 

DIETETYCZNE MUFFINY CZEKOLADOWE

Potrzebne składniki:

-szklanka mąki pełnoziarnistej
-tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
-pół szklanki chudego mleka
-8 łyżek miodu
-2 jajka
-3 łyżki margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki dżemu wiśniowego bez cukru
-50 g kandyzowanych wiśni
-dodatkowo: silikonowe foremki na muffinki

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy na słabym ogniu. Dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka ubijamy na sztywno z miodem. Stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Do ciasta dodajemy schłodzoną czekoladę, dżem i wiśnie. Dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika na 20- 25 min. (temp. 180 °C).

(Visited 1 times, 1 visits today)