Jak zrobić kwiaty z warzyw i owoców?

kwiaty-z-owocowWykwintne potrawy serwowane w najlepszych restauracjach często dekorowane są pomysłowymi i fantazyjnymi dodatkami z warzyw, owoców, ziół lub przypraw. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie smakowite ozdoby wykonać samodzielnie.

Pragnąc nieco urozmaicić codzienne śniadania, obiady lub kolacje warto przygotować do nich również pomysłowe i oryginalne dekoracje z dostępnych zawsze „pod ręką” produktów spożywczych. W niniejszym artykule podpowiadamy, jak zrobić pyszne ozdoby z jarzyn i owoców.

Warzywne ozdoby do potraw, wykonane z marchewek, ogórków, pomidorów, ziemniaków lub rzodkiewek można finezyjnie formować w kształt kwiatów. W surowym lub ugotowanym warzywie przy pomocy ostrego nożyka lub skalpela wyciąć można efektowne kształty i formy kwiatowe, które w niebanalny sposób ozdobią nawet najprostsze potrawy i dania.

W taki łatwy i ciekawy sposób można z pomysłem udekorować sałatki, potrawy świąteczne lub przekąski dla gości. Na święta warto z kolei wykonać pomysłowe kwiaty z ugotowanych ziemniaków, buraczków lub dyni, które mogą równocześnie pełnić funkcję efektownych stroików i dekoracji na stół.

Również półmisek z wędlinami lub serami warto udekorować malutkimi kwiatuszkami z świeżych rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych. Nietypowym pomysłem może być również zrobienie stylowych i pięknych kwiatów z czerwonej cebuli, której kolejne warstwy należy delikatnie odgiąć na zewnątrz. Pod kanapki lub przekąski dla dzieci lub okolicznościowych gości można również położyć kilka liści kolorowej sałaty lub listki rukoli. Z kolei do dekorowania ciast i deserów można wykorzystać z powodzeniem sezonowe owoce, takie jak jabłka, banany, gruszki czy awokado. W twardych owocach można bowiem z powodzeniem wykonać pomysłowe wzory i ażurowe desenie, układające się w kształty rozkwitniętych kwiatów.

Posiadając pewne umiejętności plastyczne z powodzeniem można zrobić efektowne ozdoby do jedzenia na przykład z arbuza lub melona. Ostrym nożykiem należy w nich wyrzeźbić gustowny motyw, odsłaniając spod warstwy skórki kolorowy i soczysty miąższ. Aby nieco ułatwić sobie pracę warto wybierać przede wszystkim twarde, nie przejrzałe jeszcze owoce, których miąższ będzie zwarty i w miarę suchy.

(Visited 328 times, 1 visits today)