Jak zrobić grzanki w mikrofali?

grzanki w mikrofali

Wbrew pozorom smaczne grzanki mogą być przygotowywane nie tylko na grillu, w piekarniku czy na patelni, ale także w mikrofali. Przede wszystkim, tego rodzaju grzanki przyrządza się zaledwie w kilka minut, w związku z czym często serwowane są podczas śniadania czy kolacji, ale też można je podać jako przystawkę, zwłaszcza w trakcie niespodziewanej wizyty gości. Na uwagę zasługuje fakt, że grzanki z mikrofali są chrupiące, smaczne, zarówno te, które przyrządzane są samodzielnie jak i z dodatkami, takimi jak: ser żółty, wędlina, pieczarki, pomidory czy czosnek.

Poza tym, są pachnące i w zależności od własnych upodobań możemy je doprawiać różnymi ziołami. Oprócz tego, w mikrofali możemy też przyrządzać niewielkiej wielkości grzanki, które później dodawane są do smacznych zup, np. brokułowej czy serowej oraz do znakomitych sałatek, np. greckiej czy Cezar. Niektórzy gotowe grzanki serwują także z sosami albo owocami, zwłaszcza gdy mają służyć jako przysmak dla najmłodszych. W tym wypadku warto również posmarować je konfiturą, posypać cukrem pudrem bądź cynamonem i ewentualnie ozdobić bitą śmietaną. Można też nadać grzankom dla dzieci ciekawe kształty, np. serca czy gwiazdek, którym na pewno nie będą mogły się im oprzeć. Trzeba uczynić to za pomocą foremek do ciasta.

Przepis na grzanki z mikrofali

Składniki:

  • bułka (świeża lub czerstwa ),
  • kilka ząbków czosnku,
  • kilka kropel oliwy,
  • starty ser żółty,
  • pieprz,
  • papryka w proszku,
  • zioła.

Sposób wykonania

Po pierwsze, bułkę kroimy na cienkie paski, mniej więcej o długości 8-10 cm. Następnie przez kilka minut podsuszamy je w mikrofalówce. Warto zaznaczyć, że po wyciągnięciu z mikrofali mogą być jeszcze miękkie, ale po krótkiej chwili, gdy woda odparuje, staną się suche. Następnie nacinamy ząbki czosnku i nacieramy nimi pieczywo, co powinno być dosyć łatwym zadaniem, gdyż jest ono suche. W dalszym etapie grzanki skraplamy oliwą z oliwek, posypujemy serem żółtym. Pieprzymy oraz doprawiamy papryką i ziołami. Kolejno, przyprawione grzanki wstawiamy do mikrofalówki ustawionej na 350 W i wyjmujemy je po ok. minucie, gdyż w tym czasie ser powinien się już rozpuścić. Grzanki spożywamy zaraz po wyciągnięciu z mikrofali, ponieważ na ciepło smakują najlepiej.

Jak widać, przygotowanie grzanek w mikrofali to proste zadanie, które nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych ani czasu czy też dużych nakładów pieniężnych. 

(Visited 1 times, 13 visits today)