Jak zrobić francuską zupę pieczarkową?

Food52Należy wspomnieć o tym, iż zupa pieczarkowa jest smaczna, pożywna i sycąca i dlatego jest znana nie tylko w polskiej kuchni, ale i w kuchniach całego świata, w szczególności francuskiej. Oczywiście, paryska zupa różni się od naszego rodzimego przysmaku, nie tylko aromatem, ale i smakiem. Warto zaznaczyć, że przyrządzana jest ona w oparciu o bulion warzywny lub mięsny i świeże pieczarki.

Z pewnością, ważnym jej składnikiem jest białe wino, któremu zawdzięczamy unikatowy smak dania.

Na uwagę zasługuje fakt, że pieczarkowa po francusku idealnie naddaje się na danie obiadowe, także odświętne jak i jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami, gdy jest serwowana w postaci kremu. Nie zapominamy o tym, że jest ona lekkostrawna, nie zapycha, a przy tym też skutecznie zaspokaja uczucie głodu. Oprócz tego, jest prosta w wykonaniu, a także tania, dlatego możemy ją przygotować dosyć często. Pamiętamy o tym, że ze względu na zawartość alkoholu nie podajemy jej dzieciom, w związku z czym jeżeli nie chcemy przygotowywać drugiej zupy dla najmłodszych, musimy odlać jej część przed wlaniem do niej wina, aby móc podać ją później maluchom.

Jak zrobić zupę pieczarkową po parysku?

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietany 36% ,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania

Najpierw obieramy pieczarki, dokładnie je myjemy, siekamy w plasterki i podsmażamy na maśle. Solimy grzyby, aby szybciej się zarumieniły. Następnie do garnka wlewamy bulion i dodajemy uduszone pieczarki. W dalszym etapie wlewamy śmietanę i całość gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach zupę ściągamy z ognia. Gdy ostygnie, miksujemy ją blenderem. Do otrzymanego kremu pieczarkowego wlewamy białe wino. Pamiętamy o tym, że wino wlewamy do zupy tylko po jej zmiksowaniu, nigdy wcześniej. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W ten sposób przyrządzoną pożywną zupę możemy podawać z grzankami i startym serem żółtym.

(Visited 56 times, 1 visits today)