Jak wykorzystać śliwki z kompotu?

Jak wykorzystać śliwki z kompotuSą osoby, dla których mirabelki, węgierki czy renklody z kompotu to prawdziwy przysmak. Jednak niektórzy piją tylko kompot, a owoce wyrzucają. Jednak przecież można je jeszcze wykorzystać. Co zrobić z owocami z kompotu? Pomysły są różne. Poniżej kilka propozycji.

Kiedy mamy wielką ochotę na placek ze śliwkami, a nie można ich już nigdzie kupić, bo sezon na śliwki dawno się skończył, warto wykorzystać właśnie owoce z kompotu. Oto bardzo prosty przepis na dobre ciasto ze śliwkami

Składniki:

– śliwki z kompotu

– 1 szklanka mąki

– ½ szklanki cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 2 jajka

– ½ kostki margaryny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: ubijamy białka na sztywną pianę i dosypujemy do ncho cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas ubijając dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do posmarowanej tłuszczem formy i układamy na wierzchu wypestkowane śliwki z kompotu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Oczywiście można ewentualnie użyć innych owoców, ale śliwki nadają się do tego doskonale. Na pewno bardzo smaczne będzie również drożdżowe ciasto z mirabelkami, węgierkami czy renklodami, ale wymaga ono nieco więcej pracy oraz czasu.

Śliwki z kompotu można wykorzystać również jako farsz do pierogów czy naleśników. Kolejny pomysł to kisiel. Najpierw podgrzewamy kompot, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy. Potem wystarczy zalać nim śliwki rozłożone w miseczkach. Ciekawie smakuje i wygląda również kleik z kaszy jaglanej z owocami z kompotu.

Składniki:

– śliwki z kompotu

– 25 dag kaszy jaglanej

– 10 dag cukru

– 2 jajka

– 1/5 kostki masła

– szczypta soli

Sposób przygotowania: kaszę parzymy wrzącą wodą, dajemy do rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy z masłem, łyżeczką cukru i szczyptą soli. Żółtka ucieramy z resztą cukru i łączymy z kaszą. Następnie w formie do babki układamy na przemian warstwę masy z kaszy oraz śliwki z kompotu, na przykład mirabelki. Zapiekamy. Taki deser wygląda całkiem efektownie, zwłaszcza polany sosem owocowym, a na dodatek jest zdrowy.

(Visited 472 times, 2 visits today)