Jak uratować ściętą masę?

zwarzona-masaDrodzy pasjonaci wypieków z masami. Czy zdarzyło wam się choć raz, że w trakcie przygotowania masa zwarzyła się? Na pewno tak. I co wtedy? Biszkopt czeka, a krem do wyrzucenia i od pora zacząć od nowa. Nic bardziej mylnego. Mało kto wie, że ściętą masę można uratować i to na kilka sposobów.
Wiele gospodyń domowych zgodnie z zasadą „strzeżonego Pan Bóg strzeże” do masy na bazie bitej śmietany dodaje np. „śmietan-fixów”. Podobno skutkuje i masa nie „podchodzi wodą” po dodaniu np. kakao. Niektóre dodają jeszcze opakowanie serka mascarpone. Podobno nie dość, że się nie ścina, to jeszcze dobrze usztywnia.

Ale mimo wszystko problem ze strukturą masy zdarza się nawet najlepszym. Po pierwsze: zachowaj spokój, a następnie postępuj według wskazówek. Masę można uratować nawet wtedy, gdy tworzą się już grudki. Odlewamy wodę, dodajemy zmiksowany kawałek margaryny i i powoli ucieramy. Można dodać jeszcze łyżkę kaszki błyskawicznej albo manny.

Jeżeli chodzi o masy maślane, te również nadają się do uratowania. Najszybciej od razu po pojawieniu się pierwszych oznak zwarzania się, przerywamy pracę. W osobnym naczyniu miksujemy trochę masła, powiedzmy ok pół kostki, a gdy już będzie miała gładką konsystencję, dodajemy do niej po łyżce ściętej masy. Pamiętaj o wolnych obrotach miksera. Innym sprawdzonym sposobem jest postawienie zwarzonej masy na garnku z gotującą się wodą i miksować na wysokich obrotach aż masa będzie gładka. Podobny efekt zyskamy, gdy miskę ze ścinającym się kremem wstawiamy do naczynia z gorącą wodą. Niektórzy ratują masę przez dodanie do ściętej masy białka kurzego i następne szybkie ucieranie.

Ciocia powiedziała mi kiedyś, że krem do ciast karpatkopodonych ratuje przez dodanie do zwarzonej masy odrobiny sody oczyszczonej, jednak tą sztuczkę stosujemy od razu gdy zauważymy iż zaczyna się dziać cos nie tak. Masę budyniową również ratujemy przez dodanie pół dobrze zmiksowanej kostki maślanej margaryny lub dobrego masła. Sprawdza się tez sposób z wkładaniem miski do garnka z ciepłą wodą i delikatnie ubijanie masy. Są również cukiernicy, którzy uratowali ściętą masę budyniową przez nieprzerywanie ucierania, a co więcej dodanie kilku łyżek wrzącej wody.

Jeśli nadal załamujesz się faktem, że masa się zwarzyła, przeczytaj jeszcze raz ten artykuł. Na pewno znajdziesz sposób, który uratuje Cię nie raz. Powodzenia!

(Visited 864 times, 10 visits today)