Jak ugotować barszcz na rosole?

barszcz-na-rosoleBarszcz biały to tradycyjna staropolska potrawa, która w naszym kraju od lat cieszy się bardzo dużą popularnością. Do najbardziej znanych tego rodzaju dań zalicza się przede wszystkim wigilijny barszcz biały na wywarze grzybnym, ale w okresie świąt wielkanocnych serwuje się barszcz z chrzanem i białą kiełbasą. Barszcz biały można tak naprawdę przyrządzać na wiele różnych sposobów – niegdyś dobrze znany był barszcz na serwatce czy w wersji postnej – z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

W odświętne dni na stołach natomiast pojawiał się staropolski barszcz na rosole. Będzie nie tylko smaczny, ale i również tani – do jego zrobienia możemy wykorzystać bulion z niedzielnego obiadu.

Przygotowanie barszczu białego na rosole nie jest trudne, ale jak łatwo się domyślić, jego podstawą powinien być prawdziwy, esencjonalny rosół. Ugotowanie takiego rosołu powinno zajmować od jednej do dwóch godzin. To właśnie rosół sprawi jednak, że potrawa nabierze wyjątkowego smaku i zapachu. Co więcej, do barszczu warto też dodać świeże warzywa – dzięki temu smak zupy będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Przepis na tradycyjny barszcz biały na rosole

Składniki: dwadzieścia pięć dekagramów kości, dwadzieścia pięć dekagramów włoszczyzny (marchewka, cebula, kawałek selera), ziele angielskie, kilka liści laurowych, dwa-trzy ząbki czosnku, jedna większa cebula, pół szklanki śmietany, jedna szklanka zakwasu na barszcz biały z mąki pszennej razowej, jajka ugotowane na twardo, majeranek, sól oraz pieprz

Wykonanie: Warzywa razem z kośćmi należy starannie opłukać, oczyścić, a następnie obrać i pokroić. Składniki przekładamy do większego garnka, zalewamy je wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Z warzyw i kości gotujemy rosół – jeśli chcemy wzmocnić jego smak, wówczas możemy też dodać w trakcie gotowania jedną kostkę rosołową. Wywar gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu. Gdy rosół będzie już gotowy, wówczas wyjmujemy kości. Do barszczu dodajemy zakwas oraz pół szklanki kwaśnej śmietany rozprowadzonej z jedną łyżką rosołu. Do zupy dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotujemy jeszcze przez kilka minut – jeśli barszcz będzie zbyt mało słony, należy doprawić go do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, podajemy z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.

Pyszny barszczyk można podawać od święta, ale danie to świetnie sprawdzi się także jako sycące danie na co dzień. Barszcz biały na ogół serwuje się z dodatkiem chrzanu oraz białej kiełbasy, ale taka zupa wyśmienicie będzie też smakować z ugotowanymi jajkami czy ziemniakami. Barszcz biały można też jeść ze świeżym pieczywem.

(Visited 57 times, 1 visits today)