Jak udekorować sałatkę jarzynową?

ozdabianie-sałatek-światecznychJarzyny to samo zdrowie każdy o tym wie. W warzywach znajdziemy najcenniejsze dla naszego organizmu witaminy i minerały. Że trzeba je jeść nikt nie wątpi. Zatem pojawiają się gromadnie na naszych stołach. A jaka jest ich  najprzyjemniejsza postać ? Oczywiście rozmaite sałatki.

Najczęściej przyrządzane przy okazji imienin, spotkań towarzyskich,  wiosennego grillowania i świąt. Te z kolei mają swoją wymowę. Zimowe z choinką w tle i typowymi składnikami wybieranymi na Boże Narodzenie. Wielkanoc to z kolei święta bardzo wiosenne, niezależnie od tego co za oknem, zawsze kojarzą się z lekkimi warzywnymi sałatkami obfitującymi w nowalijki.

Trudno się im oprzeć każdy bowiem czeka na nadejście cieplejszych dni, a póki co chcemy poczuć ich powiew we własnej kuchni i na świątecznym stole. Niewątpliwie duża ilość jaj dodawanych do wielu potraw wielkanocnych także jest zwiastunem odradzającej się na wiosnę przyrody. Skoro wszystko tak pozytywnie na nas wpływa to warto również zadbać o to by smaczne potrawy, miały równie ładny co pyszny wygląd. Dekoracje dla dietetycznych sałatek bez majonezu, czy też wiosennych surówek obiadowych, wykonamy prostymi domowymi metodami. Do przyozdabiania dań nadają się rzodkiewki, ogórek, marchew, czyli świeże twarde warzywa, w których mówiąc górnolotnie można rzeźbić. Kwiaty z rzodkiewek lub róże z marchwi, robią niesamowite wrażenie. Tak udekorowana sałatka zrobi furorę na wielkanocnym stole. Ozdoby z jedzenia nie tylko cieszą oczy, ale i zachęcają do jedzenia. Wygląd jest równie ważny jak smak. Zadbajmy o to podejmując rodzinę i przyjaciół w swoim domu.

Proste dekoracje sałatek wykonuje się przy pomocy kuchennego nożyka, krótkiego i wąskiego, pozwalającego sprawnie wycinać kształty. Można też posłużyć się specjalnymi narzędziami do carvingu- czyli wykonywania ozdób z warzyw i owoców. One bardzo ułatwiają wykonywanie fajnych kształtów: gwiazdek z pomidorów, kwiatów z cebuli, słonecznika z marchewki itp. Ale nie tylko rzeźbiąc można stworzyć ładne dekoracje dań warzywnych czy też sałatek jarzynowych z makaronem. Układając w pomysłowy sposób poszczególne kawałki pomidorów, ogórka, marchwi, jajka lub rzodkiewki także uda się niebanalnie ozdobić danie. Liczy się pomysłowość w tworzeniu czyli muchomorki z pomidorów, biedronki, wąż z ogórka, zajączki wielkanocne z jajka, palmy z oliwek i strzępków ogórka na wykałaczce, róże z buraczków.

(Visited 481 times, 5 visits today)