Jak szybko rozpalić grill?

rozpalanie-grilaSezon grillowy w pełni, nic więc dziwnego, że coraz częściej większość z nas organizuje spotkania przy grillu. Często jednak napotykamy problem związany z rozpaleniem grilla. Jak się okazuje, ważny jest nie tylko odpowiedni brykiet i opał drzewny na grilla, ale i sam sposób jego rozpalania. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na szybkie rozpalenie grilla, zarówno bez rozpałki, jak i z podpałką.

Podstawową kwestią związaną ze sprawnym rozpalaniem grilla jest sięgnięcie po odpowiedni rodzaj opału. Można w tym celu wykorzystać węgiel drzewny w naturalnej formie lub sięgnąć po brykiet. Brykiet zazwyczaj daje nieco lepsze efekty. Co więcej, pamiętajmy, że nasze paliwo nie może być w żadnym wypadku wilgotne (z tego względu nie zaleca się przechowywania węgla drzewnego lub brykietu w piwnicy). Nawet lekko wilgotne paliwo może spowodować, że nasze rozpalanie będzie trwało jeszcze dłużej.

Jeśli zależy ci na naprawdę szybkim rozpaleniu grilla, możesz sięgnąć po specjalną rozpałkę w postaci płynnej lub stałej. Pamiętaj jednak, aby nigdy nie używać jej zbyt wiele, gdyż takie produkty na ogół zawierają w swoim składzie wiele sztucznych związków, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. Najprościej i zarazem najszybciej rozpalimy nasz grill wystawiając go na działanie wiatru. Do rozniecenia ognia można też użyć innych gadżetów, które są oferowane w sklepach na stoiskach grillowych. Pomocna może okazać się na przykład specjalna dmuchawa napędzana na baterie, która znacznie skróci nasz czas oczekiwania na pojawienie się żaru. Można też sięgnąć po przenośny palnik gazowy lub opalarkę. Nigdy natomiast nie należy używać ropy lub benzyny. Nie tylko jest to niebezpieczne, ale może grozić wybuchem czy poparzeniem.

Jeśli natomiast jesteśmy miłośnikami zdrowego grillowania i zależy nam na roznieceniu żaru bez użycia sztucznych podpałek na bazie nafty, wówczas powinniśmy znać kilka cennych wskazówek. Oczywiście takie rozpalenie grilla będzie trwało nieco dłużej, ale za to możemy mieć całkowitą pewność, że grillowane mięsa czy warzywa będą aromatyczne oraz naprawdę zdrowe.

Do rozpalenia grilla bez użycia podpałki możesz wykorzystać węgiel z klonu, brzozy lub bambusa. Dobrze powinien też sprawdzić się węgiel wyprodukowany z drewna lipowego, bukowego lub olchowego. Ceny węgla drzewnego nie należą do wysokich, bez problemu więc nabędziesz to paliwo już za kilkanaście złotych. W trakcie rozpalania pamiętaj o tym, że grillowanie możesz rozpocząć dopiero wtedy, kiedy węgiel dobrze się rozżarzy i pojawi się na nim warstwa popiołu.

(Visited 7 times, 1 visits today)