Jak suszyć kwiaty i owoce czarnego bzu?

Jak suszyć czarny bezZanim ktoś postanowi wykorzystać kwiaty czy owoce czarnego bzu w swojej kuchni powinien dowiedzieć się trochę o tej roślinie. Ważne jest to, aby nie spożywać jej kwiatów i owoców na surowo, bo wówczas mogą nam zaszkodzić. Poza tym trzeba też wiedzieć kiedy jest najlepszy moment na dokonywanie zbiorów. Gdy mamy już w domu kwiatostany lub dojrzałe owoce można zrobić z nich różne rzeczy. Jednak jeśli nie chcemy ich od razu przetwarzać, to warto poddać je suszeniu. W takiej postaci również będą mogły dobrze służyć swoimi leczniczymi właściwościami. Trzeba tylko wiedzieć jak je ususzyć.

Kwiaty czarnego bzu mogą kwitnąć od maja do lipca. Należy je zbierać w momencie, kiedy są rozwinięte, ale nie przekwitnięte. Dlatego zwykle najlepszy jest moment, gdy większość z nich kwitnie, ale niektóre nie są jeszcze rozwinięte. Robi się to więc właściwie od razu, kiedy na krzewie pojawią się kwiaty. Nie zaleca się zbierania kwiatostanów, które są wyschnięte lub gniją. Zbioru kwiatów dzikiego bzu dokonuje się w słoneczny dzień. Należy ścinać całe baldachimy przy użyciu sekatora. Tego samego narzędzia używa się podczas ścinania owoców. Trzeba na to poczekać aż wszystkie będą dojrzałe. Zbiory mogą przypadać na sierpień i wrzesień. Warto wybrać słoneczny dzień, zaraz po okresie opadów. To ważne, żeby zbierane owoce, podobnie jak kwiaty, były suche. W przeciwnym razie mogą szybko ulec zniszczeniu. Wszystkie niedojrzałe owoce trzeba wyrzucić, bo jest w nich najwięcej szkodliwych substancji.

Lecznicze właściwości czarnego bzu powodują, że wiele osób chętnie zbiera jego kwiaty i owoce, a następnie robi z nich przetwory lub suszy je. Jeśli wybierze się tą druga opcję, to należy znaleźć jakieś suche i przewiewne miejsce, w którym temperatura powinna wynosić ponad 30°C, lecz nie więcej niż 50°C. Ważne, żeby nie doszło do zaparzenia. Surowiec do suszenia układa się cienkimi warstwami. Jeśli kwiaty staną się zbyt ciemne, to trzeba je odrzucać. Kiedy dojdzie już do całkowitego wysuszenia czarnego bzu, to należy zamknąć go w szczelnym słoiku. Potem można przyrządzać z niego napary czy inhalacje. Niektórzy mieszają też suszone owoce czarnego bzu, głogu i jarzębiny, mielą, a następnie zaparzają z tego herbatki. Takie gorące napary z czarnego bzu mają właściwości zdrowotne, które warto wykorzystywać podczas przeziębienia czy grypy.

(Visited 1 times, 6 visits today)