Jak przechowywać kapustę pekińską?

swieża-kapusta-pekińskaKapusta pekińska to stosunkowo znane warzywo w Polsce, które ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W naszym kraju ta wywodząca się z Chin odmiana kapusty jest uprawiana głównie w okresie od wczesnej wiosny do późnej jesieni, jednak najbardziej korzystne warunki dla jej wzrostu panują w miesiącach typowo jesiennych. Właśnie w tym czasie na ogół otrzymywane są najlepsze plony, a część kapusty pekińskiej jest po zbiorze przeznaczana do przechowywania. Z kapusty pekińskiej można tworzyć wiele różnych dań. Powszechnie przyjęło się sądzić, że to surówki z pekinką, kukurydzą, porem i papryką są najbardziej znanymi posiłkami przyrządzanymi na bazie tej kapusty.

W rzeczywistości jednak można z niej przygotowywać także pyszne bezmięsne kotleciki, a nawet wykorzystać do przyrządzenia szybkiego bigosu, który może stanowić znakomitą alternatywę dla tradycyjnego bigosu staropolskiego. Jeśli zdecydujemy się na przechowywanie kapusty pekińskiej, wówczas musimy wiedzieć, jakie warunki należy jej zapewnić. Przede wszystkim liście tego warzywa są bardzo wrażliwa na obecność etylenu. Dlatego już niewielkie ilości tego gazu mogą przyczyniać się do więdnięcia i żółknięcia liści kapusty pekińskiej. Nie zaleca się przechowywania kapusty pekińskiej w pomieszczeniach z tymi owocami i warzywami, które wydzielają etylen (do takich są zaliczane między innymi melony, pomidory, niektóre odmiany jabłek oraz gruszek). Gaz ten powoduje poważne zagrożenie dla kapusty pekińskiej, która poddana jego działaniu po prostu nie będzie nadawać się do spożycia. Większe ilości kapusty pekińskiej najlepiej przechowywać w pomieszczeniach starannie oczyszczonych
i odkażonych. Jeśli nie chcemy narazić główek kapusty na szybkie więdnięcie, wówczas idealne będą wnętrza o wysokiej wilgotności powietrza. Natomiast na znacznie dłuższe przechowywanie tego warzywa proponuje się wstawianie kapusty od specjalnych komór chłodniczych. W takich pomieszczeniach utrzymywana jest niska temperatura i wysoka wilgotność powietrza.
Kapustę pekińską można również przechowywać w warunkach domowych. By cieszyć się jej świeżymi i chrupkimi liśćmi, najlepiej jest ją trzymać w miejscu, w którym temperatura nie przekracza piętnastu stopni Celsjusza. Pamiętajmy także o czasie przechowywania kapusty pekińskiej – w temperaturze od dziesięciu do piętnastu stopni możemy cieszyć się jej świeżością nawet do dwóch tygodni. Warto też ograniczyć dostęp światła, ale nie można zapomnieć o dopływie świeżego powietrza. Po przekroczeniu tego czasu jednak liście kapusty pekińskiej nie będą już nadawać się do spożycia, warto o tym pamiętać.

(Visited 183 times, 1 visits today)