Jak posadzić rzeżuchę w doniczce?

rzezucha-w-doniczceRzeżucha to roślina, która bez wątpienia zasługuje na szerokie zastosowanie w żywieniu. Wszystko to za sprawą cennych wartości odżywczych pieprzycy siewnej (tak również określana jest rzeżucha). Kiełki tej niepozornie wyglądającej rośliny zawierają w swoim składzie spore ilości witamin: A, B, C oraz soli mineralnych. Rzeżucha działa także pobudzająco na apetyt oraz trawienie. Jeśli więc chcemy zyskać apetyczny i pełnowartościowy dodatek do potraw, warto zdecydować się na wysianie tej rośliny.

Rzeżuchę w warunkach domowych można uprawiać praktycznie przez cały rok. Warto wiedzieć, że w Polsce najbardziej popularną odmianą tej rośliny jest rzeżucha ogrodowa, którą można siać wprost do gruntu lub uprawiać w skrzynkach na balkonie czy tarasie. W ogrodzie najlepiej jest wysiewać rzeżuchę w okresie od początku marca do końca sierpnia w cyklu dwutygodniowym. W warunkach domowych natomiast rzeżuchę można wysiewać także jesienią oraz zimą.

Oto prosta instrukcja wysiewu rzeżuchy do doniczki:

1. Doniczkę wysypujemy ziemią, po czym wysiewamy równomiernie nasiona (jest to ważne, aby nie stykały się one ze sobą, gdyż w ten sposób utrudnimy wzrost roślinie). Ziemia, do której będziemy sadzić nasiona rzeżuchy może być zwykłą ziemią – rzeżucha nie ma pod tym względem specjalnych wymagań jeżeli chodzi o podłoże.
2. Gdy nasiona zostaną wysiane, należy przykryć je cienką warstwą podłoża (zaledwie kilkumilimetrową, nie grubszą, aby kiełki mogły swobodnie się przebić).
3. Uprawiając rzeżuchę w doniczce, należy pamiętać o jej systematycznym podlewaniu. Najlepiej jest wysiane nasiona podlewać każdego dnia. Wody nie powinno być jednak zbyt dużo, by nie dopuścić do zgnicia lub spleśnienia nasion.
4. Jeśli chcemy cieszyć się regularnym zbiorem rzeżuchy, wówczas nasiona możemy wysiewać do doniczki co kilka dni. Ziemię można dodatkowo zasilić uniwersalnym nawozem.
Sadzenie rzeżuchy nie jest specjalnie trudne czy czasochłonne. W podobny sposób możemy hodować rzeżuchę na ligninie, wacie lub zwykłym ręczniku papierowym. Jej nasiona należy wysiać na lekko zwilżone podłoże, a już po około dwóch-trzech dniach będziemy mogli dostrzec pierwsze kiełki. Natomiast po dziesięciu dniach rzeżucha będzie gotowa do spożycia.

Decydując się na uprawę rzeżuchy w domu, warto dodać, że roślina ta powinna być spożywana przede wszystkim na surowo. Wszelka obróbka termiczna powoduje, że rzeżucha po prostu traci swoje cenne wartości odżywcze nawet o pięćdziesiąt procent. Dlatego poleca się ją dodawać surową do kanapek, surówek, sosów, zup oraz wielu innych dań.

(Visited 1 693 times, 23 visits today)